Bílé, růžové, červené, ale také zelené, šedé, modré, fialové, černé... Ve výčtu nezazněl přívlastek „zlaté“, ale řeč byla přesto o zlatu a jeho barevných variantách. Jak je to možné? Drahé kovy se často legují (slévají) s jinými kovy. Vzniklá slitina má pak, kromě barvy, jiné vlastnosti (bod tání, kujnost, pevnost, tvrdost) než čistý kov. Slitina by také měla mít určitou – zákonem stanovenou – ryzost, tedy obsah drahého kovu ve slitině.

Bílé zlato

Bílé zlato Hovoříme-li o zlatu, v České republice je jeho minimální zákonná ryzost 585/1000. Hodnotu ryzosti jste ale nejspíš viděli častěji uvedenou v jiné jednotce: v karátech. Ryzí zlato, 1000/1000, má 24 karátů. Slitina o ryzosti 1 karát má pak ryzost 41,667 tisícin. Slitiny s obsahem zlata pod 500/1000 se oficiálně nazývají slitiny s obsahem zlata. Slitiny s vyšším obsahem nazýváme zlaté slitiny. Ke slévání zlata se do roku 1928 mohlo používat pouze stříbro a měď. O rok později už bylo dovoleno používat všechny druhy obecných kovů – podle jejich typu se mění výsledná barva legovaného zlata. Pojďme se nyní zastavit u několika nejznámějších podob.

Tradiční žluté zlato vzniklo jako slitina se stříbrem a mědí, ve které bylo použito vyššího podílu stříbra než mědi. Zlato růžové, které v některých případech může přecházet až do červené barvy, je také výsledkem slitiny se stříbrem a mědí, ovšem podíl prvků je přesně opačný. Tento typ přišel do obliby zejména na začátku nového tisíciletí. Některým budoucím manželkám se podle všeho daří partnery přesvědčit, že na růžovém šperku není nic zženštilého, a tak si ne zcela zanedbatelné množství párů dnes na prsteníčky navléká prsteny z romanticky růžového Růžové zlatozlata. Stojí za zmínku, že růžové a červené zlato Růžové zlatose těší oblibě zejména v Rusku a některých asijských státech. Obecně je ale mnohem populárnější zlato bílé – slitina s niklem, manganem nebo paládiem. Slitina niklu disponuje větší tvrdostí a pevností. Je vhodná spíš pro výrobu náušnic a prstenů. Slitiny paládia a zlata jsou měkčí, tvárnější, tím pádem vhodnější pro šperky bohatě zdobené drahými kameny. Paládiové slitiny také vynikají bělejší barvou, což se odráží na ceně šperku. Bílé zlato má fanoušky zejména z řad těch, kterým se nezamlouvá „okázalá“ zlatá a preferují „střízlivější“ světlé odstíny; bílé zlato má oproti stříbru výhodu dlouhodobého lesku a neoprýskaného vzhledu. Zlato, které je nazelenalé, sestává ze slitiny s ryzím stříbrem. Namodralá varianta kovu napovídá, že vedle stříbra jsou obsaženy ještě ocelové piliny nebo hliník.

Stále se najdou lidé, kteří na barevné zlato hledí s nedůvěrou a považují jej za falešné, méně hodnotné, „pouťové“. Barva zlata ale nemá vliv na jeho ryzost. Podle zbarvení tedy nelze určit obsah tohoto drahého kovu ve slitině. Pro zjištění ryzosti je třeba důsledně sledovat úřední puncy.

Autor: Michaela Kašičková