Server kitco.com přinesl 23.1.2015 informaci, že společnost EMED získala od představitelů španělské autonomní oblasti Andalusie povolení pro znovuotevření důlního komplexu pro težbu mědi v Rio Tinto nedaleko města Sevilla. Tento povrchový důl skýtá podle emed-mining.com zásobu zhruba 606 000 tun mědi. Velikost produkce je odhadována na 37 000 tun měděné rudy za rok.

undefined

Obr1. Řeka Rio Tinto

Název dolu Rio Tinto je odvozen od stejnojmenné řeky (česky Čevená řeka), která pramení v horách Sierra Morena v Andalusii. Řeka se jmenuje podle jejího charakteristického zbarvení způsobeného vysokým obsahem železa ve vodě. Železo a měď v okolí řeky těžili už staří Ibéřané 3000 př.n.l., v těžbě pak pokračovali Féničané i Římané. V 19.tém století tuto oblast ovládly težařské firmy z Velké Británie. V roce 2001 byly zdejší doly zcela uzavřeny, ale nepříznivá ekonomická situace ve Španělsku a vzrůstající cena mědi na světových trzích přiměla andaluské představitele k zahájení diskuze o obnovení těžby.

undefined

Obr2. Část dolu v oblasti Rio Tinto

Společný název s dolem Rio Tinto sdílí i stejnojmenná nadnárodní těžařská společnost se sídlem v Londýně a Melbourne. Jedná se právě o jednu ze zmiňovaných britských společností, která začala v oblasti Rio Tinto těžit už v roce 1873. Společnost získala mezi veřejností špatnou pověst díky svému nešetrnému přístupu k životnímu prostředí. V 70.tých a 80.tých letech 20.století byla zodpovědná za zdevastování Zátoky císařovny Augusty v Papue-Nové Guinei. Zátoku zamořil odpad z nedalekého měděného dolu Panguna, svého času největšího měděného dolu na světe (zdroje: umbc.edu, law.yale.edu, springer.com). V ČR se tato firma nechvalně proslavila touhou težit zlato v okolí Mokrska. Firma vyhrála výběrové řízení na těžbu zlata v této oblasti, ale díky odporu široké veřejnosti nebyla těžba nakonec povolena.

undefinedObr3. Řeka Rio Tinto 

Australská společnost EMED se sídlem na Kypru se zabývá především těžbou zlata a mědi. Kromě těžby mědi ve Španělsku EMED již několik let plánuje těžbu zlata v oblasti přírodní rezervace Biely vrch na Slovensku (zdroj emed-mining.com). Podle Stanislava Jeleňa ze Slovenské akademie věd (SAV) lokalita Biely vrch pri Detve skýtá zhruba 80 tun zlata, z toho vytěžitelných může být přibližně 25 tun.

Pro zajímavost doplňme, že težba mědi je dnes v popředí zájmu. Podle server Kitco News Čína v roce 2014 zvýšila objem těžby této suroviny o více než 34 %.

Michal Rost