Říká se, že každou ženu vždy potěší nejen květina, ale i krásný šperk ze zlata nebo stříbra. Šperky byly již odpradávna považovány za velmi reprezentativní dar, který vyjadřoval úctu a náklonnost k obdarované osobě. Šperky se rády zdobily nejen ženy, ale i muži, a toto platí dodnes, třebaže dnes již pánský šperk není natolik populární, jako například ve starém Egyptě, nebo ve středověku. Pokud se však ve vašem okolí nebo v příbuzenstvu narodí děťátko, malým dárkem ze zlata rozhodně nic nezkazíte, ba právě naopak. Klasickým dárkem bývají zlaté dívčí náušničky, pro novorozené chlapce je vhodným dárkem např. zlatý řetízek, nebo i přívěsek se znamením zvěrokruhu. Zkrátka, fantazii se meze nekladou.

Dárky v podobě prstýnků jsou opět dárkem, na který žádná žena nezapomene. V některých rodinách bývá zlatý prstýnek typickým dárkem od maminky v den dceřiných osmnáctých narozenin. Je to dárek, který má v tu chvíli nevyčíslitelnou hodnotu a který se často dědí z generace na generaci. Další kapitolou jsou pak prstýnky zásnubní i snubní, které jsou pomyslným pojítkem dvou mladých lidí, kteří se rozhodli pro společnou cestu životem.

undefinedZlaté, ale i stříbrné špeky jsou nejen oblíbeným dárkem, ale i vhodnou investicí. Třebaže ceny drahých kovů jsou ovlivňovány nabídkou a poptávkou na trhu, stále platí za jednu z nejstabilnějších investic. Jak ale vybrat ten správný šperk, který bude jeho majitelku (nebo majitele) nejen zdobit, ale zároveň poslouží i jako vhodná investice do budoucnosti?

V první řadě bychom měli mít na mysli, že zlatý či stříbrný šperk nebývá levnou záležitostí a je nutné být při jeho nákupu opatrní. Cena zlata často svádí nepoctivce k podvodům a pokud nebudeme vědět, co a jak se musí při koupi šperku ohlídat, snadno se můžeme stát obětí podvodu.

Jak vybírat šperk

V dnešní době máme na výběr z nepřeberného množství šperků, ale i kovů. Co se týče zlata, prodává se nejčastěji ve třech barevných variantách – v barvě žluté, bílé a růžové. Velmi oblíbené jsou šperky, kde se barvy zlata kombinují. Šperky mohou být vyhotoveny jako celo zlaté, ale i s drahým kamenem. Zrovna tak zdobení může být různé - buď je šperk hladký a leštěný, nebo zdobený rytinou.

Dnešní módu neurčují žádná přísná pravidla, a tak se nosí šperky a ozdoby velké a výstřední, nebo naopak drobné a s decentním vzorem. Pokud vybíráte zlatou věc sami pro sebe, je to vcelku jednoduché. Co vám padne do oka, to si koupíte. Jak se ale správně trefit do vkusu někoho, koho chcete obdarovat?

V první řadě si všímejte, jaké náramky, řetízky a nebo náušnice dotyčná osoba nosí. Je sice hezké, že chcete darovat něco originálního, ale chirurgická ocel nemusí vždy potěšit milovnici zlata, zrovna tak nemusí váš drahý dárek docenit ten, kdo nosí pouze bižuterii, případně si na šperky nepotrpí vůbec. Zrovna tak je dobré vyzvědět, zda by se dotyčné osobě zamlouval více řetízek na krk, nebo náušnice a podobně.

Pokud se rozhodnete „jít na výzvědy“, pak určitě postupujte opatrně a nenápadně, aby se vám překvapení náležitě vyvedlo. Třebaže je to nejspíš samozřejmé pro každého z nás, dovolím si přesto připomenout, že nikde na dárku by neměla být zapomenuta cenovka a i účtenku pro případnou reklamaci nebo výměnu dárku si ponechejte u sebe.

Ne všechno, co se třpytí, je zlato

Staré dobré rčení má něco do sebe. I když se vám blýskavý prstýnek velmi líbí, je dobré ověřit, zda je opatřen puncem. Co je to puncovní značka, neboli punc? Je to velmi malá značka vyražená na každém zlatém, stříbrném, nebo platinovém šperku, často ve tvaru hlavy zvířete např. liška. Je to značka velmi malá a čitelná zpravidla jen pod lupou. Výrobci a obchodníci se šperky z drahých kovů jsou povinni dodržovat platný puncovní zákon.

undefinedJeho nedílnou součástí je povinnost oznámit na puncovním úřadě druh činnosti podnikání s drahými kovy, identifikační údaje a na základě tohoto oznámení puncovní úřad podnikatele zaregistruje. V každé takové prodejně, či provozovně pak musí být umístěno vyobrazení platných puncovních značek, aby se s nimi mohl zákazník seznámit. K dispozici by rovněž měla být zlatnická váha, na níž má zákazník možnost zkontrolovat uvedenou váhu šperku.

Samozřejmostí by měl být i prodejní doklad, který zároveň slouží jako dokument při případné reklamaci. Na tomto prodejním dokladu by měla být uvedena rovněž váha kupovaného šperku, v případě zlata také ryzost slitiny. Co je to ryzost zlata? Je to označení pod čísly např. 585 nebo 750 u zlatého zboží a určuje podíl zlata a ostatních kovů (např. mědi) ve slitině, ze kterého je šperk vyroben. U stříbra je to např. číslo 925 apod. Tato čísla jsou vyražena hned vedle puncovní značky, bývají větší, proto jsou i snadněji čitelná a jsou nedílnou součástí označení šperku z drahého kovu. Pokud šperk, které máte v úmyslu v obchodě zakoupit, toto označení nemá, raději ho nekupujte, i kdyby se vám líbil sebevíc. Prodávat puncované zboží je povinností každého prodejce a pokud nabízí zboží bez řádného označení, je jeho jednání nezákonné.

Kde všude lze zlaté, nebo stříbrné zboží zakoupit?

undefinedŠperky z drahých kovů, ale i z chirurgické oceli, nebo bižuterii můžete pořídit jak v kamenném obchodě, tak na internetu v tzv. e-shopu, ale i na nejrůznějších internetových aukcích, nebo bazarech.

V případě kamenné prodejny a e-shopu jsou podmínky prodeje zcela jasně dané. Šperky by měly být přehledně rozděleny nejen podle svého druhu, ale i podle kovu, ze kterého jsou vyrobeny. Zákazník by se rozhodně neměl dopustit omylu při koupi zboží jen na základě špatného označení výrobku. Častou chybou prodejců bývá například označení „zlaté“ nebo „stříbrné“ pro barvu kovu, které však nemusí být vyhotoveno ze zlata, nebo stříbra.

Zrovna tak označení „tibetské stříbro“ nemusí nutně znamenat stříbro jako kov. Zlaté, nebo stříbrné šperky můžete koupit i na nejrůznějších internetových aukcích, bazarech, nebo i na inzertních stránkách. Často zde inzerují soukromé osoby, které šperk vlastní, ale už ho nenosí a rádi by ho zpeněžili. Někdy se lidé mohou dostat do tíživé finanční situace a i to může být důvod k prodeji. Není na tom nic špatného, ale i zde si dávejte velký pozor na to, co kupujete. Pokud se vám nějaké zboží na tomto typu stránek líbí, nechte si od prodávajícího vyfotit punc, případně i prodejní účtenku, pokud ji mají ještě k dispozici.

Dobré je také zkontrolovat, jaké mají prodejci reference od ostatních zákazníků a podle toho se rozhodnout. Každopádně i zde s koupí zboží nespěchejte, zvažte všechna pro i proti a teprve potom se rozhodujte. Jestliže si na vyberete zboží, které je poměrně drahé, raději trvejte na osobním předání kupované věci. Opatrnosti není nikdy nazbyt.

Co napsat na závěr? Kupování šperku by pro každého mělo být radostí a zábavou. Zvláště pak pro toho, kdo jej kupuje milované osobě. Sdílená radost, je totiž radost dvojnásobná.... pokud se chcete poradit s ostatními o výběru šperku, nebo sami druhým poradit, navštivte naše diskuzní fórum o zlatě.

Jitka Závodná