HistorieBlog.cz vznikl v půlce roku 2014 jako soukromý zápisník jednoho fanouška historie. Tehdy jsem si říkal, že na českém internetu neexistuje blog, který by pravidelně přinášel zajímavosti z oblasti historie a historiografie. Od nápadu k realizaci nebývá zas tak moc daleko, takže první zápisky se na doméně HistorieBlog.cz začaly objevovat v půlce srpna.

undefined

Od samého počátku byl blog o historii vymýšlen jako otevřený projekt, do kterého se může zapojit každý, koho historie baví a zajímá. Témata nejsou omezena, takže záběr je opravdu široký - od starověku po dvacáté století, nechybí medailonky historických osobností, tipy na výstavy, recenze knih a audioknih.

Je jasné, že jeden člověk nemůže vytvářet dostatek obsahu, a i když se mnozí původně ohlášení autoři vzdali možnosti psát o historii, HistorieBlog.cz není one man show. Sváteční autoři sice nepíší často, ale o to jsou jejich texty zajímavější a pečlivěji zpracované. Mezi nejčtenější a nejlépe hodnocené články patří skvělá studie o majácích Nantucket Station nebo medailonek malíře Kubišty, sloužícího během první světové války u rakousko - uherského námořnictva.

Čtenáře zajímají i dost morbidní témata, například metody poprav nebo sebevražda Hermanna Göringa. To, že nápad rozjet blog o historii nebyl přes pesimismus autorova okolí (…vždyť historie nikoho nezajímá…) vůbec špatný, dokazuje přízeň čtenářů a hlásící se noví autoři. Za vůbec největší úspěch ale může být považována pomoc při identifikaci legionářů ze skoro sto let staré fotky posádky obrněného vlaku Orlík.

Jan Handl