Ano, je to tak. V dnešní době se zlato vyskytuje v mnoha podobách a na takových místech, kde bychom ho v minulých desetiletích rozhodně nečekali. Je pravda, že ho nemůžeme jen tak běžně vidět na ulici, ani se nám nepodaří donést si domů valounek zlata z nedělní procházky přírodou. Řeč je o tom, kde všude má dnes zlato využití a co všechno z něj lze vyrobit. Využití zlata je takřka nekonečné. V podobě zlatých slitků či pamětních mincí se jedná o velmi dobrou investici, zlatý šperk je zase po staletí ověřený dárek, který potěší každou paní i slečnu. Své nenahraditelné místo má rozhodně i ve zdravotnictví a v zubním lékařství. Je prostředkem, který v minulosti kryl národní měny vyspělých států a to nejen v Evropě. Kde všude se lze se zlatem a jeho užitím setkat je jistě tématem k nejednomu článku či diskuzi.

Dnes se pojďme podívat, jak se dá zlato využít v potravinářském průmyslu. Pojídání zlata má velmi dlouhou historii. V dobách renesance se na stolech u šlechtických nebo panovnických dvorů často vyskytovalo. Dokazovaly prestiž toho či onoho domu a byly určeny pro vznešené návštěvy a diplomaty. Tímto zvykem byl proslulý například dvůr Alžběty I. Tudorovy, ale i dvory italských hrabat a šlechticů. Zlatými lístky nebo růžičkami bylo možno ozdobit rizoto s bazalkou, nebo sladkosti. S exotickým kořením, jako byla v tehdejších dobách vanilka nebo řebíček, a v kombinaci s jedlými zlatými lístky šlo o skutečný vrchol tehdejšího noblesního stravování.

undefined

Obr. 1: Zlaté koláčky (zdroj: raredelights.com)

Jedlé zlato se dostává do mody i v tomto století. Třebaže velká většina z nás si jídlo ze zlata stále ještě nedokáže představit, není důvod se této novinky jakkoliv obávat. Historické prameny hovoří o tom, že v Číně alchymisté přidávali zlatý prach do elixíru mládí. Pilulky nesmrtelnosti zvané Huan Tan měly blahodárně působit na růst zubů, kloubů, sexuální potenci nebo i omlazení pokožky. Zda-li je něco na těchto tvrzeních pravdy se dnes nedá jednoznačně prokázat, ale je pravdou, že jedlé zlato vyjde z těla ven do čtyřiadvaceti hodin, aniž by poškodilo tkáně nebo celý lidský organismus.

Takzvané jedlé zlato se dnes nejčastěji používá při výrobě sladkostí v cukrářském průmyslu. Často se v této terminologii setkáváme s názvem cukrářské zlato. Lze jej ale zakoupit v obchodech i na českých internetových portálech, stejně jako marcipán nebo čokoláda. Zlaté pláty pak lze použít k ozdobení dortů, ale i menších zákusků – vše záleží na fantazii cukráře a zákazníka. Nejedná se však o lacinou záležitost – 0,3 gramu zlata celkem stojí přibližně patnáct set korun. Proto se tato zlatá zdobící technika využívá především při zhotovování svatebních dortů, nebo dortů určených pro speciální příležitosti.

undefined

Obr. 2: Plátky jedlého zlata (zdroj: ealuxe.com)

Zlato se však na talíři kombinuje i s dalšími drahými kovy, které nejsou až tak obvyklé. Zajímavou novinkou v potravinářském průmyslu je nejen zlato, ale i diamanty, nebo potravinářské stříbro. Vše je zdravotně naprosto nezávadné, některé zdroje je dokonce označují jako zdraví prospěšné.

Jedlé zlato, někdy nazývané jako „jedlá šupinka“ má své pevné místo na paletě potravinářských aditiv a je označeno kodem E175, pro stříbro se pak používá kod E174. Pokud tedy nevíte, jaký dort připravit svým blízkým k narozeninám, pak je možná dort ze zlata tou pravou nápovědou…

Jitka Závodná