Zlato se dnes opět dostává do popředí zájmu široké veřejnosti. Velkou zásluhu na tomto trendu mělo velké zvýšení cen zlata v roce 2011. Lidé věří, že ve zlatě, stříbře, nebo platině jsou mnohem bezpečněji uloženy finanční rezervy, než-li v jakémkoliv peněžním ústavu. 

Když se poohlédneme do historie, investice do zlata sahá až do prehistorických dob. Spolu s těmito investicemi rostl zájem o zlato i v modních záležitostech a jiných ozdobách. Ženy se vždy rády zdobily zlatými šperky a postupem času se zlato i vzácné drahé kameny začaly objevovat nejen na modních doplňcích, ale i na předmětech sloužících k zábavě. A také na hudebních nástrojích. Už ve středověku se ve šlechtických společenských vrstvách lidé rádi honosili svým majetkem, a tak byl zlatem zdoben nábytek, oděv, ale i hudební strunné nástroje. Na nástroj, který byl ozdoben intarzií z perleti a ryzího zlata hrávali královští hudebníci, ale i spanilé šlechtičny. Třebaže se nám nikde nedochovala žádná opravdová zlatá kytara, dodnes je intarzie s použitím zlata oblíbenou umělecko-řemeslnou technikou. (Intarzie - technika prokládání dřevěných materiálů kovy, perletí, drahokamy, nebo jinými vzácnými dřevy. Poz. Autora.)


Zlatá kytara

Obr. 1: Zlatá kytara

Hudební nástroje lze dnes vidět i na investičních zlatých mincích, a také mnohé komponenty k hudebním nástrojům (například ke kytarám) jsou vyrobeny z materiálů, které zlato imitují, nebo jsou vyhotoveny přímo ze zlata různé ryzosti. Věděli jste, že lze zakoupit například zlaté kytarové struny a upevnit je na svoji oblíbenou kytaru? K dostání jsou na mnoha internetových stránkách a vyjdou vás řádově až na několik tisíc Eur.

Kytara ze zlata je snem nejednoho sběratele. Pokud jste opravdový sběratel raritních a finančně nákladných hudebních nástrojů - a kytar především, potom rozhodně stojí za zmínku práce Kima Webbera, který se zabývá ručním zdobením kytar. Nedávno o tomto umělci, žijícím v Bridgewater, v anglickém hrabství Summerset, vyšel článek, ve kterém představuje vintage kytaru Gibson Les Paul Felixe. Tato kytara byla rozebrána kousek po kousku, obnovena a ozdobena zlatem a kousky mořských ulit.

Jak sám Webber uvádí, tuto elektrickou kytaru dostal od zákazníka před necelým rokem a společně přemýšleli, jak ji ozdobit. Tělo kytary bylo polepeno nevzhlednými plastovými trojúhelníky a tak na základě Webberových návrhů rozhodli o novém „plášti“ této vzácné kytary. Dnes je kytara opět plně funkční a ozdobená bílou a zlatou perletí, a taky mořskými mušlemi awabi a abolone. Krk kytary a jiné komponenty mají rovněž úplně jiných charakter – jsou vykládány kousky ryzího zlata a dotváří tak celkový vzhled tohoto uměleckého díla.

Zlaté struny

Obr. 2: Zlaté struny

Možná budete překvapeni, ale není to první, takto finančně a řemeslně náročná zakázka, kterou pan Webber obdržel. Jednu kytaru už v minulosti vylepšil podobným způsobem. Kytara, kterou tehdy dostal k renovaci byla asi 50 let stará a po opravě ji zdobilo více než 4000 kousků pravých Swarowski krystalů. Na otázku, na kolik odhaduje prodejní hodnotu takto upravených kytar Webber nezná zcela přesnou odpověď. Vždy to záleží na kupní síle a na ochotě sběratele tuto náročnou úpravu kytary zaplatit. Odhad ceny podobných sběratelských kousků dnes vidí kolem 10.000 liber, což je mnohdy více, než nový automobil….

Jitka Závodná

Tento článek vznikl za podpory neziskového portálu nanastroj.cz, kde se mohou návštěvníci zdarma učit hrát na kytaru. Výuka zde probíhá online prostřednictvím video lekcí.