Snad všichni občané zemí prvního nebo druhého světa měli odjakživa velmi dobrou představu o tom, co všechno může být vyhotoveno ze zlata: královská koruna a korunovační klenoty, mince, hodinky, prsteny, náušnice, řetízky, náramky, přívěsky, celé šperkařské kolekce, rámy obrazů, třeba také zuby, různé bytové dekorace, interiérové ozdoby a mnoho dalších produktů, k jejichž kompletnímu výčtu by bylo třeba několik článků.

Pak je na místě zmínit frekventovaná slovní spojení, která jsou dokladem toho, že zlato je vnímáno jako něco pozitivního, často dokonce vyššího, lukrativního a prestižního. Vzpomeňme na zlaté srdce, zlaté prasátko nebo na proslulé zlaté české ručičky. Vsadíme se ale, že jen zanedbatelná hrstka z vás – a kdo ví jestli – má ve své aktivní slovní zásobě spojení jako zlatý toaletní papír, zlatý doutník, zlatý vibrátor nebo – ne, nešálí vás zrak – zlaté exkrementy.

zlatý toaletní papírVezměme to popořádku. Toaletní papír ze zlata věnoval Abdullah, král Saúdské Arábie, své dceři ke svatbě. Tuto kuriozitu nyní nabízí také australská společnost Toilet Paper Man. Rolička z dvaadvacetikarátového zlata, podle firmy zdravotně nezávadná a na dotyk příjemná, je k mání za 1 376 900 dolarů. Není divu, že firma zhotovila pouze jeden kus – ani ten se ovšem podle přístupných informací zatím nepodařilo prodat. Cenově dostupnější je výrobek německého designéra Fritze Loibla. Jde o roličku z velejemného papíru, která obsahuje zlaté motivy. V nabídce jsou třeba snubní prsteny, znamení zvěrokruhu, narozeninový dort nebo nápis „Všechno nejlepší!“. Stejně tak si můžete zvolit libovolný motiv dle vlastního výběru. Dárek vás vyjde na 179 eur. Poptávka po těchto produktech zejména v posledních dvou letech stoupá a po světě se rojí další firmy specializované na nabídku minoritního podílu zlata v toaletním papíře.

zlatý doutníkProdukt o něco méně kontroverzní – zlatý doutník – uvedl na trh kalifornský výrobce Daniel Marshall. Doutník je po celé délce, jež čítá bezmála 16 centimetrům, zabalený do čtyřiadvacetikarátového zlata. Zlatý obal zajistil Maneti Battiloro, asi nejznámější producent zlatých listů na světě. Pokud máte v okolí vášnivého kuřáka, který by dárek ocenil, rozbijte prasátko a připravte si 150 euro.

zlaté Venušiny kuličkyZpět ke kontroverzi: Je-li vám orgasmus vaší drahé polovičky nad zlato, můžete zabrousit na webové stránky značky LELO. Najdete zde kromě jiného erotické pomůcky vyrobené ze čtyřiadvacetikarátového zlata. V nabídce jsou pomůcky pro obě pohlaví. Rozpětí je široké – dilda, vibrátory, kroužky, obroučky i zlaté Venušiny kuličky. Firma tímto bezezbytku potvrdila reklamní tvrzení, že „LELO Deluxe patří k nejluxusnější řadě masážních pomůcek na světě a je synonymem kvality“.

Pilulky pro zlaté hovnoZa vrchol okázalosti, bizarnosti a snobismu – snad také recese, jež by mohla být polehčující okolností – pak považujeme zlaté tobolky, jejichž polknutí zaručí obarvení stolice na čistě zlatou. Vlastní výměšky s obsahem zlata o dvaceti čtyřech karátech si tak koupíte za „pouhých“ 425 dolarů. Suma sumárum: Dámy a paní, jestli někdy remcáte, že vaši partneři při výběru dárku neoplývají přílišnou kreativitou a originalitou, mírněte dopad svých slov! Jinak by se vám mohlo stát, že příští rok najdete pod stromečkem místo zlatého prstenu nebo náramku třeba právě zlaté kapsle. A tento dárek – případně výsledek jeho účinku – není zrovna to, co by se na dívčím dýchánku dalo s pýchou prezentovat. Jedině snad po láhvi absintu… 

Micheala Kašičková