undefinedAlistair MacDonald z news.morningstar.com přinesl 18.2.2015 zprávu o tom, že největší světový producent zlata - kanadský těžařský gigant Barrick Corporation ohlásil ztrátu, jejíž celková hodnota činí 2,85 miliardy dolarů, tedy 69,12 miliard korun (kurz ČNB 19.2.2015). Zástupci společnosti Barrick ohlásili propouštění (o práci má přijít 140 manažerů) a dále oznámili, že Barrick zahájí prodej dolů v Austrálii a Papui Nové Guinei. Očekávájí, že by tak mohli utržit zhruba 3 miliardy dolarů, které použijí na zaplacení dluhu. Dopoledne 19.2.2015 tuto informaci potvrdila i další periodika včetně financialpost.com.

MacDonald uvádí, že prodej dolů příchází po řadě úspěšných let, kdy korporace Barrick skupovala doly po celém světě, což společnosti vyneslo světové prveství v těžbě zlata. Jako nejvíce problematické MacDonald vidí převzetí společnosti Equinox Minerals, které se uskutečnilo v roce 2011 za 7,65 miliard dolarů. Firma Barrick byla nucena tuto akvizici krýt úvěrem. Navíc koupí společnosti Equinox Minerals získala mimojiné měděné doly v Lumwaně v Zambii, které byla nucena uzavřít na sklonku roku 2014.

Naleziště v Pascua-Lama

Naleziště v Pascua-Lama

MacDonald dále upozorňuje, že ztráta společnosti je způsobena i dalšími nevydařenými investicemi z minulých let, do kterých firma ve vidině růstu ceny zlata napumpovala značné množství prostředků. Příkladem je projekt Pascua-Lama. Jedná se o naleziště na hranici Chile a Argentiny. Podle odhadů se zde na poměrně malé ploše (ovšem v převýšení od 3800 do 5200 metrů nad mořem) nachází jedno z největších nalezišť zlata a stříbra na světě s odhadovanou zásobou více než 15 milionů uncí (přes 425 tun) zlata a přes 675 milionů uncí (zhruba 19137 tun) stříbra. Společnost Barrick zde započala s výstavbou povrchového dolu, kterou musela v prosinci roku 2013 pozastavit kvůli sporům s ochránci životního prostředí (zdroj barrick.com).

Michal Rost