V pátek 24.10.2014 Debbie Carlson z portálu kitco.com ve svém článku "Gold Heads Into Month End Watching FOMC, US Dollar" publikovala předpověď vývoje ceny zlata pro konec roku 2014. Předpověď byla sestavena na základě odhadů 21 odborníků na investice, kteří se s redaktory kitco.com podělili o svůj názor. Celkem bylo redaktory během minulého týdne osloveno 36 odborníků z řad investičních bankéřů, analytiků, makléřů a významných prodejců zlatých slitků.

Carlson shrnuje, že 6 investorů se domnívá, že cena zlata poroste, 9 předpokládá, že cena zlata v prosinci 2014 bude nižší než v říjnu téhož roku. Zbylých šest odborníků uvažuje, že se cena zlata výrazně nezmění, případně, že bude oscilovat kolem své současné hodnoty (cca 1230 USD za trójskou unci).

Jeden z důvodů, proč se většina odborníků přiklání k názoru, že cena zlata bude klesat, uvedl Daniel Pavilonis z rjobrien.com. Domnívá se, že ekonomické problémy v Evropě a následný pravděpodobný pomalejší růst ekonomik eurozóny, než byl původně očekáván, zapříčiní, že evropské banky budou muset zvýšit své zásobení kapitálem. Tento krok bude mít podle Pavilonise za následek oslabení Eura a posílení Dolaru, což zapříčiní pokles ceny zlata.

K tomuto dodejme, že dnes (26.10.2014) ČT24 informovala o výsledcích hloubkové prověrky evropských bank, ve které neuspělo 25 ze 130 prověřovaných bankovních skupin, 13 z uvedených 25 bankovních domů bude muset Evropské centrální bance vysvětlit, jak hodlá chybějící finanční prostředky získat.

Michal Rost