Německé servery br.de a welt.de přinesly v dnešních odpoledních hodinách zajímavou zprávu o 16 ti leté dívce, která při plavání ve známém alpském jezeře Koenigsee nalezla zlatou cihlu.

Dívka ze severního Westfálska se vydala plavat za velmi slunečného počasí a po chvilce měla pocit, že se na dně jezera v hloubce cca 2 metrů něco blýská. Jednalo se o cihlu z ryzího zlata o váze 500 g v hodnotě přibližně 16 000 Euro tedy zhruba 430 000 korun (údaje platné k 12.8.2015). Zmíněná dívka ihned ohlásila svůj nález na místní policejní stanici.

undefined

Obr. 1: Nalezená cihla (zdroj welt.de)

Cihla pochází od rafinérské společnosti Degussa, která v Německu působí od roku 1873. Identifikační číslo někdo z cihličky odstranil. Podle welt.de v současnosti německá policie pracuje na zjištění původu nalezené cihly. Vynořily se také konspirační teorie, že cihla pochází z trestné činnosti, nebo že se jedná o část ztraceného nacistického zlata. Připomeňme, že jezero Koenigsee se nachází nedaleko Hitlerova Orlího hnízda.

Mnichovská policie ve svém prohlášení uvedla, že se nejedná o žádný "Poklad na stříbrném jezeře" a nacistické zlato v Koenigsee je pouze legendou. Zároveň je případným "zlatokopům" potápění v uvedeném jezeře přísně zakázáno.

Michal Rost