Paul Smith - provozní ředitel jihoafrické firmy Wesizwe Platinum - ve čtvrtek 12.3.2015 vyslovil názor, že by těžařské společnosti působící v Jihoafrické republice (JAR) měly místo prodeje dolů tyto doly uzavírat. Reagoval tak na chystaný prodej několika jihoafrických platinových dolů, který byl ohlášen největšími těžaři v JAR - korporacemi Anglo American Platinum (Amplats) a Impala Platinum (Implats). Smith dále popřel, že by Wesizwe měla zájem koupit zmíněné doly, s vysvětlením, že nabídky obou firem mu nepřišly zajímavé (zdroj bdlive.co.za).

Amplats - největší těžitel platiny na světě - ohlásil prodej svých čtyř hlubinných platinových dolů již na počátku března 2015. Jako důvod uvedl nutnost získání prostředků na modernizaci a rozšíření těžby v povrchovém dole Mogalakwena, který by měl být schopen provozu s minimálním podílem lidské práce. Analytici portálu bloomberg.com A. J. Van Vuuren a K. Crowley vidí příčinu tohoto rozhodnutí v důsledcích rozsáhlé stávky, která platinový průmysl JAR zasáhla v roce 2014.

undefined

Obr. 1: Ložisko platiny (zdroj: ventures-africa.com)

Zmíněná stávka započala 23.1.2014, zúčastnilo se jí téměř 70 000 zaměstnanců a postihla všechny společnosti operující v platinovém průmyslu JAR. Cílem stávky bylo zvýšení minimální měsíční mzdy z 5000 randů (480 USD) na 12 500 randů (1200 USD). Toto těžaři považovali za nereálné a byli ochotni připustit jen 10 % navýšení mezd. K dohodě došlo až 23.6.2014, kdy se obě strany dohodly na postupném navýšení měsíčních platů na 8000 randů (750 dolarů) v horizontu dvou let. Težařské společnosti se nicméně odmítly zavázat k zárukám, že v budoucích letech nedojde k rozsáhlému propouštění (zdroje: BBC, Reuters).

undefined

Obr. 2: Stávka za vyšší platy horníků (zdroj: newsofthesouth.com)

Bloomberg.com přinesl i další zajímavou informaci o tom, že komunita Bakgatla Ba Kgafela, která vlastní 15 % podíl z dolů nabídnutých k prodeji, bude po novém vlastníkovi požadovat podíl 30 %. Pro vysvětlení je nutné uvést, že jihoafrická vláda nařizuje, aby všechny zdejší doly byly vlastněny alespoň z 26 procent občany JAR s černou barvou pleti. Tuto situaci těžařské firmy řeší zřizováním zmíněných komunit.

Dodejme, že JAR drží 80% světových zásob Platiny a zajišťuje 70% světové nabídky této suroviny. Většina místního trhu s platinou je ovládána třemi korporacemi: Amplats, Implats a Lonmin. Zajímavá je rovněž informace, že 45 % podíl společnosti Wesizwe vlastní čínská korporace Jinchuan, zbývajících 55 % je v rukou většího počtu menších podílníků včetně samotného Amplats. (zdroje: wikipedia.org, wesizwe.com).

Michal Rost