Agentura Reuters v úterý 28.10.2014 informovala o tom, že Rusko, které vlastní jedny z největších zlatých rezerv na světě (v žebříčku zemí je na pátém místě), zvýšilo v posledním měsíci opět své zásoby zlata, tentokráte o 37 tun. Tentýž zdroj dále uvádí, že Rusko v současné době disponuje 1149 tunami žlutého kovu.

Reuters také upozorňuje na fakt, že společně s Ruskem zvětšují své zlaté rezervy i země v ruské sféře vlivu. Kazachstán zvýšil své zásoby o dvě tuny na současných 184 tun. Ázerbájdžán po přidání 4 tun vlastní 27 tun, zvýšil tak své zásoby zlata o více než 17 %. Pro srovnání uveďme, že Česká národní banka v současné době disponuje necelými 14 tunami zlata (zdroj cnb.cz).

Pokud bychom si položili otázku odkud Rusko své zlato bere, tak musíme vzít v úvahu fakt, že je samo o sobě čtvrtým největším producentem zlata na světě (zdroj mining-technology.com, goldfacts.org - data za rok 2013). Přičemž intenzitu těžby v posledních letech neustále zvyšuje (zdroj wikipedia.org), proactiveinvestors.com dokonce uvádí, že Rusko v těžbě zlata předstihlo USA a stalo se jeho třetím největším producentem. Zbytek cenného kovu Rusko poptává na světových trzích (rt.com).

Zlaté rezervy Ruska 2006 - 2014

Na výše uvedeném grafu můžeme vidět, že Rusko své zásoby zlata od roku 2006 více než zdvojnásobilo. Na otázku proč Rusko shromažďuje zlato se již v roce 2012 pokusil odpovědět "Brett Arends" z marketwatch.com ve svém článku "Why is Putin stockpiling gold?". Brett v tomto článku vyjadřuje svůj velmi skeptický postoj vůči investování do zlata, ale zároveň poukazuje na fakt, že zlato se ukázalo být nejvíce likvidní rezervou v časech nestability. Evgeny Fedorov, poslanec Státní dumy uvedl, že se vzrůstající zásobou zlata, roste nezávislost Ruské měny na Dolaru, Euru či Libře. S podobným tvrzením přišel v srpnu 2014 i server rt.com, který uvedl, že Rusko se nákupem zlata za své dolary a eura snaží ochránit proti stupňujícím se sankcím.

Michal Rost