undefinedKoncem února a začátkem března 2015 se ve světovém tisku objevovaly informace o snahách nadnárodní těžařské společnosti AngloGold Ashanti řešit své finanční potíže. Pohledávky věřitelů vůči této společnosti jsou odhadovány na 3 miliardy dolarů (zdroj bloomberg.com). AngloGold je v současnosti považován za třetího největšího producenta zlata na světě (prvenství patří společnosti Barrick).

23.2.2015 přinesl server bdlive.co.za informace, že AngloGold usiluje o strategické partnerství s jinými těžaři či investičními společnostmi. Generální ředitel Srinivasan Venkatakrishnan uvedl, že potencionální partneři mají zájem podílet se především na modernizaci dolu Obuasi v Ghaně a na zahájení těžby v nových nalezištích ve státě Kolumbie. Venkatakrishnan dále poznamenal, že na AngloGold je věřiteli vyvíjen nátlak, aby prodala své doly za účelem získání kapitálu. Dále vyjádřil své odhodlání tomuto nátlaku čelit a dostat společnost ze ztráty uzavíráním již zmíněných partnerství.

Ghanský zlatý důl poblíž města Obuasi v oblasti Ashanti je v provozu již od roku 1897. Jedná se o povrchový i podzemní důl. Podle údajů z roku 2009 důl zaměstnával 5 700 lidí a jeho roční produkce se pohybovala zhruba mezi 300 a 400 tisíci uncemi zlata (zdroj wikipedia.org). AngloGold by chtěl díky finančním prostředkům od partnerů obnovit těžbu v uzavřené podzemní části dolu. S tímto související bezpečnostní rizika se mají překonat díky moderním technologiím a mechanizaci procesu těžby (zdroj bdlive.co.za).

undefined

Obr. Povrchový zlatý důl společnosti AngloGold

3.3.2015 zprostředkoval server bloomberg.com zprávu o tom, že AngloGold již údajně získala 3 ze 4 zamýšlených zdrojů kapitálu pro splacení svých dluhů. Podle představitelů investiční banky Barclays by však pro AngloGold byl nejlepším řešením prodej dolů.

Michal Rost