Zprávy o viru Ebola společně s rozpínáním ISIL a ukrajinskou krizí plní poslední měsíce titulní stránky celé řady světových periodik. Média informují o nových obětech nákazy, o budování táborů pro nemocné, o nepokojích mezi obyvatelstvem postižených zemí i o prvních případech nákazy v USA a Evropě. V České republice zase panika kolem hospitalizace Tanzánského studenta z Pardubické univerzity, nebo obchodníka navrátivšího se z Nigérie vystačila na první čtvrthodinu hlavního zpravodajství jedné nejmenované televizní stanice. V obou případech se naštěstí jednalo o jinou chorobu.

Mají ale tyto události významější vliv na cenu zlata? Stejnou otázkou se v posledním týdnu zabývala řada novinářů i investorů. Cecilia Jamasmie z portálu Mining.com upozornila, že velké těžařské společnosti Nordgold a AngloGold Ashanti mají většinu svých nejziskovějších nalezišť v Ebolou nejvíce postižených oblastech. Příjem z těžby v postižených oblastech představuje pro NordGold 57 % jejich čisté současné hodnoty, u AngloGold se jedná o 53 %. Tvrzení, že zastavení/omezení těžby zlata výše uvedenými společnostmi by mohlo vést k nárůstu ceny zlatého kovu, potvrdil i Brad Hoppmann ze serveru Uncommon Wisdom. Poukázal ale také na fakt, že zotavující se americká ekonomika a očekávané zvýšení úrokové míry motivuje investory k prodeji zlata a způsobuje tedy pokles jeho ceny.

K názoru, že cena zlata bude vlivem posilujícího dolaru v příštích týdnech klesat se příklání i Markos Kaminis z Wall Street Greek, nicméně ve svém článku "Ebola - Morbid Gold Catalyst" předvídá, že pokud by došlo k dalšímu šíření Eboly, mohla by cena zlata začít významně růst.

Michal Rost