Portál Kitco News zveřejnil 26.3.2015 výsledky studie organizace World Gold Council (WGC) na téma: "vztah dolaru a zlata". Studie se zaměřila na obecně platný jev, že zlato a dolar se chovají přibližně jako opačné misky vah.

undefined

Nepřímá úměra mezi cenou zlata a dolaru

Server finance.yahoo.com k vysvětlení zmíněného jevu uvádí fakt, že velká část komodit je oceňována v dolarech. Když dolar posiluje, lze si za něj koupit více zboží, včetně zlata. Na smarterwithmoney.in se můžeme dočíst, že korelace mezi cenou zlata a dolarem je také ovlivněna chováním investorů. Pokud poptávka po dolaru začne klesat, investoři používají své dolarové rezervy k nákupu zlata a obráceně.

Výsledek studie WGC

Studie WGC do určité míry potvrzuje výše uvedená tvrzení, nicméně poukazuje na to, že vztah mezi dolarem a zlatem se neustále vyvíjí a význam zlata na světových trzích dlouhodobě posiluje.

Juan Carlos Artigas - ředitel výzkumu a investic WGC - zmínil, že investoři mimo USA spatřují ve zlatě možnost ochrany svého portfolia proti nestabilitě na domacích trzích. Své tvrzení opírá o údaje z měnových trhů a trhu s investičním zlatem. Přestože cena zlata v dolarech v posledních letech klesala, ve vztahu k jiným měnám byl pokles menší, nebo pro některé měny došlo dokonce k růstu ceny zlata. Artigas také doplnil, že mimo USA došlo k nárůstu prodeje investičních slitků a mincí.

Tato situace podle Artigase způsobuje asymetrii ve vztahu dolaru a zlata. Jinými slovy, cena zlata roste rychleji s oslabujícím dolarem, než klesá s posilujícím dolarem.

Michal Rost