Dne 8.12.2014 byla hostem diskuzního pořadu České televize Hydepark ekonomka Markéta Šichtářová, která se vyjadřovala především ke stabilitě českého finančního prostředí a kritizovala další intervence ČNB pro oslabení koruny tisknutím nových, nekrytých peněz. S odůvodněním, že mírná deflace by nemusela být v dané chvíli pro naši ekonomiku škodlivá.

Šichtářová se dále postavila skepticky k rychlému přijetí eura, argumentovala, že v současné době by zavedení eura znamenalo přijetí závazků na pomoc jižním částem EU a omezilo by schopnost ČNB tlumit výkyvy na světových finančních trzích. Zároveň však odmítla tvrzení, že by vůči euru dlouhodobě zastávala ryze odmítavé stanovisko.

V závěru rozhovoru byla paní Šichtářové položena otázka, jakým způsobem by měl běžný spořivý občan dlouhodobě ochránit své úspory proti výraznějším ztrátám hodnoty. Šichtářová doporučila nákup nemovitosti či zlata, důrazně zrazovala od ukládání všech prostředků na bankovní účet. Podívejte se na celý rozhovor s Markétou Šichtářovou.

Markéta Šichtářová vystudovala hospodářskou politiku a finanční trhy na VŠE v Praze, dále pracovala jako analytik ve Volksbank, kde se později stala hlavní ekonomkou. Ve svých 28 letech založila analytickou a konzultační společnost Next Finance, ve které v současnosti působí.

Michal Rost