undefinedCatharine Bosley informovala 5.10.2014 na bloomberg.com o nespokojenosti části Švýcarů s faktem, že v posledních deseti letech Švýcarsko prodalo značnou část svých zlatých rezerv, a připravovaném referendu o zamezení odlivu žlutého kovu z této země. Iniciátorem referenda je Luzi Stamm ze Švýcarské lidové strany. Švýcarsko v současnosti (listopad 2014) disponuje zhruba 1040 tunami zlata a je sedmým státem s největšími zlatými rezervami na světě. V roce 2000 ale tato země vlastnila přes 2500 tun zlata (zdroj snbchf.com).

Ron Paul pro forbes.com uvedl, že referendum proběhne 30.11.2014 a občané se budou moci vyjádřit ke třem tématům. A) Zda má Švýcarská národní banka (ŠNB) přestat prodávat své zlato. B) Zda se má Švýcarské zlato držené v zahraničních bankách převézt domů. C) Zda má ŠNB zvýšit své zásoby zlata tak, aby držela alespoň 20 % veškerých státních rezerv ve zlatě. Investory přitom podle Paula nejvíce zajímá poslední možnost, která by ŠNB opravňovala k nákupu přibližně 1500 metrických tun zlata, což by mohlo zahýbat s cenou zlata na světových trzích.

Ronald-Peter Stoeferle z forbes.com upozorňuje na zajímavost, že i přesto, že Švýcarsko nedrží světový prim v celkovém množství zlata, je zdaleka první v množství zlata na jednoho obyvatele (zhruba 134 gramů), druhý je Libanon s 67 gramy na obyvatele. USA, které v současnosti mají největší zlaté rezervy (přes 8000 tun), jsou v počtu zlata na obyvatele se svými 26 gramy až na devátém místě.

Zajímavé jsou i informace z snbchf.com, podle kterých sice Švýcarsko mezi roky 2000 a 2014 přišlo o více než polovinu svého zlata, ale vlivem dramatického nárůstu jeho ceny v témže období je nominální hodnota vlastněného zlata vyjádřená švýcarskými franky v roce 2014 vyšší než v roce 2000.

Michal Rost