Na otázku "kolik je na světe zlata" nám spolehlivě odpoví wikipedie. Dozvíme se zde, že celková váha dosud vytěženého zlata je odhadována na 171 300 tun (údaj je datován k roku 2011). Jak si ale takové množství představit? Jiří Kříž nám na náš facebookový profil napsal, že všechno zlato světa by se vešlo do krychle o straně 20 m. Oprašme tedy znalosti ze základní školy a pojďme si to ověřit.

Zlato má hustotu 19,32 g / cm3 to jest 19,32 tun / m3. Objem všeho zlata na světě je tedy 171 300 / 19,32 = 8866,46 m3. Krychle o tomto objemu má hranu o délce 20,7 metru. Jiří se tedy docela trefil, hlavně když uvážíme fakt, že údaje o celkovém množství zlata jsou nepřesné a liší se zdroj od zdroje. Jak si ale takovou krychli představit? Třeba pomocí paneláku. Výška podlaží v běžném českém/slovenském panelovém domě činí 2,8 metru, 7-mi podlažní panelák je tedy vysoký přibližně 20 metrů. Pokud bychom si z takového paneláku uřízli tak zhruba jeden obytný blok (vchod) a ještě jeden takový postavili za něj, tak bychom mohli velice zhruba dostat krychli o hraně 20 m. To už je pořádné množství zlata.

všechno vytěžené zlato světa


Největší zlaté rezervy na světe (přibližně 8134 tun) měly k 31.1.2015 USA. Američané by tedy veškeré svoje státní zlato vměstnali do krychle o straně necelých 8 metrů. Zde nám představu usnadní britské duo architektů Brisac & Gonzalez, kteří pro výstavu v Göteborgu vytvořili pavilon o rozměrech přesně 8x8x8 metru. Pokud tedy věříme, že se americké zlato ve Fort Knox skutečně nachází, tak vidíme, že tak obrovský trezor je pro něj skutečně potřeba.

zlaté rezervy Spojených státu amerických

U nás v České republice bychom si s našimi 13,5 tunami museli vystačit s "krychličkou" o hraně necelých 0,89 metru. Takový objem by se už snadno vešel do menší dodávky, nejspíš bychom ale měli trochu problém s nosností.

zlaté rezervy ČR

Michal Rost