undefinedServer Kitco.com přinesl 8.2.2015 podrobnou zprávu o tom, jak Justin Digby zaměstnanec firmy FedEx okradl zákazníka této přepravní společnosti o zlato za 389 430 dolarů, tedy v přepočtu za 9,5 milionu korun (k 8.2.2015).

Digby byl zaměstnán v oklahomské pobočce FedEx v oddělení zákaznické podpory. Jak později uvedl pro deník The Oklahoman, naučil se velmi dobře rozpoznávat balíky, které by mohly obsahovat cennosti. Proto když 10.5.2014 přijal nezvykle těžký balík, sázel na jistotu.

V balíku Digby nalezl 200 zlatých mincí (včetně kanadských zlatých dolarů a jihoafrických krugerrandů) a 100 zlatých cihliček od švýcarského rafinéra PAMP Suisse. Digby pohotově vykradl obsah zásilky a obal vyhodil do popelnice. V následujících měsících se začal zlata zbavovat prostřednictvím svých přátel, kterým vyprávěl, že zlato zdědil. Ti jej po částech prodávali na internetu. Plán nějakou dobu fungoval a Digbymu zajistil solidní přísun peněz, které si ukládal do trezoru ve svém bytě, nebo utrácel za dárky pro sebe a své přátele. Koupil si Jeep za 9000 dolarů, svému kolegovi z FedEx daroval 43 000 dolarů, dalšímu zase 5000.

Když v srpnu 2014 zaklepali na Digbyho dveře vyšetřovatelé zbývalo mu ještě všech 100 cihliček a 75 mincí. Digby agentům nekladl odpor, po následném rozhovoru se přiznal a vrátil jim zbylé zlato. Později pro noviny vypověděl: "Přišel jsem o práci, svou přítelkyni, své přátele a má budoucnost je nejistá".

Podle záznamu policie byla zásilka odeslána mužem jménem Rodger Blanco. Blanco vlastní jahodovou farmu na Floridě a zásilku adresoval provozovateli farmářských trhů ve městě Plant City (město na Floridě). Blanco sice na policii ztracenou zásilku oznámil, neuvedl však, co bylo uvnitř. Zásilka byla pojištěna na pouhých 1000 dolarů.

Na Digbyho upozornil vyšetřovatele kolega z FedExu, který jim oznámil, že se mu Digby chlubil zlatou mincí a nechtěl mu říci, odkud ji má. Jistotu získali v momentě, kdy si podezřelý koupil za hotové zmíněný Jeep.

Michal Rost