undefinedUplynulý víkend se světová média zaměřila na řecké referendum a jak již víme, 61 % Řeků nakonec vyjádřilo svůj nesouhlas s úspornými opatřeními, která by vedla ke snížení státního dluhu. Tento postoj samozřejmě zahýbal s měnovými trhy i s cenou zlata. Podívejme se jak.

V pondělí 6.7.2015, v ranních hodinách shrnula agentura Reuters situaci takto: "dolar posílil vůči euru, cena drahých kovů včetně zlata poklesla." Tento trend výborně blíže objasnily servery CNBC a BusinessLine, které vysvětlovaly, že zlato opět posloužilo jako alternativní investice v dobách ekonomické nestability a poptávka po něm vzrostla. Ale v důsledku paralelního strmého růstu ceny dolaru na měnových trzích a faktu, že cena zlata se v určuje v dolarech, došlo k nominálnímu poklesu ceny zlata.

Zajímavě se k situaci vyjádřil rovněž Matthew Turner, analytik ze společnosti Macquarie Group. Turner uvedl, že v současné době převládá na trhu se zlatem tzv. medvědí chování (spekulace na pokles), což má negativní vliv na ostatní investory, především pak na ty drobné. Podle Turnera si lidé pořád nejsou jisti, zda potřebují nějaký bezpečný přístav pro uložení svých prostředků a zda by tímto přístavem mělo být zlato. Situace by se ale mohla změnit při dalším vyhrocení řecké krize.

Michal Rost