Zlato zdobí. Na půvabu přidává nejen dívkám a dámám; v jiném slova smyslu může zkrášlit architektonické výjevy, nemovitosti a stavebniny. Patrioty asi jako první napadne Národní divadlo, předně bohatě zlacená vnitřní i vnější výzdoba, na níž se podíleli elitní čeští výtvarníci 19. století. Tak například, Vojtěch Hynais - autor slavné opony - spotřeboval na výzdobu svého díla 15 000 plátků zlata. Za pozornost také stojí lustr nad hledištěm, jednalo se o první divadelní lustr v Praze, který byl osazen elektrickými žárovkami. Přestože je tento lustr vyroben z bronzu, k jeho pozlacení byly spotřebovány 2 kilogramy ryzího zlata.

undefined

Obr.1: Opona Národního divadla

Dále je třeba zmínit architekturu zejména tří východoslovanských zemí: Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Pevnosti, chrámy a kláštery jsou klenoty vladimirsko-suzdalského knížectví, jež nepodléhají zubu času. Za zvláštní připomenutí pak stojí oblast zvaná Zlatý prsten Ruska (nebo také Zlatý kruh Ruska). Jde o komplex starobylých měst nacházejících se severovýchodně od Moskvy. Zlato je samozřejmou součástí místních klášterů a dalších kulturních památek. Jde mimochodem o oblíbenou turistickou destinaci. Nabízejí ji různé cestovní kanceláře. V nabídce jsou tradičně Vladimir, Suzdal, Kostroma, Jaroslavl, Rostov Veliký, Uglič a Sergiev Posad, často je okruh doplněn ještě o další města v sousedství.

Ale nejen kláštery a historické památky. Zlato najdeme i v užitkové disciplíně stavebnictví. Pozlacené kliky a domovní detaily jsou oblíbené hlavně u ruské smetánky, jež si libuje v okázalosti. V Dubaji pak běžně natrefíte na zlaté okenní rámy, zlaté kliky, pozlacené nebo zlatem zdobené vodovodní kohoutky. Spíš raritou a marketingovým trikem jsou výstřednosti typu zlatý vysavač a zlatá trouba (ale nebojte, dozlatova propečené masíčko určitě připraví i ta vaše).

Ačkoliv o její nenahraditelnosti diskutovat nelze, na záchodové míse (nebo rovnou v záchodové míse?) lze těžko hledat vyšší kulturní hodnotu. I když je spatřování krásy v ošklivosti už léta literárním – respektive básnickým – standardem, motiv Dubajců ke konstrukci a realizaci zlatých toalet nehledejme v dekadentním poetismu. Spíš v bezedné pokladně. Když jsme u zlatých toalet, vzpomeňme na jednu, která se dokonce stala nedílnou složkou městského koloritu. Toaleta z klenotnictví Hang Fung vyrobená ze 400 kilogramů ryzího zlata je symbolem města Hong Kong. Její výroba přišla na 4,8 milionu amerických dolarů, tedy více než 100 milionů korun.

Abychom ale nezakončili článek povídáním o záchodech: Funguje to i naopak – zlato zdobí architekturu a architektura zdobí zlato. Příkladem je jedna z pamětních mincí České národní banky, kterou začala Česká mincovna prodávat v říjnu 2013. Zlatá mince zobrazuje most v Žampachu, jeden z nejvyšších a nejstarších železničních kamenných mostů ve střední Evropě. Autor tohoto výtvarného návrhu akademický sochař Zbyněk Fojtů říká: „Mosty celkově obdivuji, protože jsou podle mne vrcholem stavebnictví.“ (Ještě že Fojtů za vrchol stavebnictví nepovažuje záchod. To by Češi měli ve světě zas jednou reputaci...).

Michaela Kašičková

Tento článek vznikl za podpory pana Milana Duška a jeho firmy Milan Dušek - STAVBY.IN, která již od roku 1999 nabízí komplexní servis v oblasti stavebnictví pro náročné zákazníky. Firma se specializuje na stavbu a rekonstrukci rodinných domů a bytů. Atypické prostory, komplikovaný terén a náročné požadavky klientů přijímají ve STAVBY.IN jako výzvu. Mezi spokojené zákazníky Milana Duška patří například ředitel české pobočky Microsoftu.