Zlatý prach je v lidském povědomí obvykle spojován s mystickou symbolikou, rituály, náboženskými zázraky nebo tradicemi, legendami a mýty. Nejslavnější je patrně pověst o tom, jak se Zeus ve formě zlatého prachu zmocnil královské dcery Danaé. Z aktu vzešel syn Perseus. Zpodobňují-li malíři Danaé, zpravidla je smyslně odhalená a odklopená zlatým deštěm – připomeňme si třeba malbu italského umělce Tiziana nebo rakouského malíře Gustava Klimta. Proslulá je dále třeba legenda o tom, že indiánští náčelníci z bájného El Dorada/Eldorada ze sebe smývali zlatý prach nebo jej dokonce vyhazovali do větru, což mělo signalizovat, že zlata se v okolí nachází nepřeberné množství a není tedy třeba zacházet s ním úsporně.

undefined

Obr. 1: Zeus prostřednictvím zlatého prachu oplodňuje královnu Danaé

Sousloví zlatý prach bývá – ne zcela synonymně, v určitých kontextech jde o jistý významový posun – nahrazován hvězdným prachem. S ním pracují různá umělecká odvětví. Vzpomeňme na fantasy román Hvězdný prach (Stardust, 1999) britského spisovatele Neila Gaimana. Za zmínku stojí i filmová adaptace (2007) Matthewa Vaughna. Allenologům zase naskočí Vzpomínky na hvězdný prach (Stardust memories, 1980). Téma hvězdného/zlatého prachu je zkrátka vděčné a nabízí širokou škálu využití: od „přízemního“ konkrétna po složitou symboliku.

S příchodem nového tisíciletí se snad na historicko-náboženskou ani moderní kulturu nezapomnělo. Ale faktem je, že o zlatém prachu neslýcháme v souvislosti s kulturou tak často. Prvenství si vybojovala medicína. Co tak najednou…? Zmínky o využívání zlata jako léku přitom datujeme už k roku 5000 před Kristem. Hojně jej prý využívala indická ajurvédská medicína, a to například při otravách, likvidaci bradavic nebo při léčbě nachlazení. Středověcí přírodovědci vyzdvihovali zase pročišťující schopnosti tohoto drahého kovu. Údajně bylo možné jím léčit různá kožní onemocnění – dokonce lepru. Zlatý prach jako součást mastí nebo nasypaný do číše s vínem fungoval i jako lék při srdečních chorobách a potížích se smyslovými orgány.

undefined

Obr. 2: Může být zlatý prach využit k léčbě? (zdroj: dailymail.co.uk)

Novodobé výzkumy dokumentují, že zlato skutečně má antibakteriální účinky. Také podporuje krevní cirkulaci, což napomáhá odstraňování toxinů a pročišťování pleti a tím její celkové regeneraci a omlazení. Zní to jak z reklamy, že? To ale není všechno. Vrcholu se příznivci léčebných účinků zlata dočkali na podzim roku 2007.

Světovým médiím tehdy kralovala zpráva, že texaští onkologové přišli s průlomovým objevem. Začali zlatý prach používat při léčbě rakoviny. K jednotlivým částečkám kovu o průměru pěti tisíciny tloušťky vlasu připojili chemoterapeutika. Buňky imunitního systému pak měli dopravit účinné látky přímo do nádoru. Zlato je podle profesora Davida Russela z Universiry of East Anglia lidským tělem akceptováno. Léčba ani není nákladná, protože během léčby je potřeba jen velmi malé množství kovu. Tak jak? Zlato dnes zdobí masy lidí. Bude tytéž masy brzy léčit?

Michaela Kašičková