Během dnešního dne přinesly zpravodajské servery The Telegraph, News.com.au a Independent.co.uk zprávu o tom, že byl v Polsku pravděpodobně nalezen ztracený vlak se zlatem, které uloupili nacisté před více než 70ti lety.

O jaký vlak se jedná?

Podle news.com.au nacisté v Polsku zabavili velké množství zlata ze sbírek muzeí a rezerv Wroclavské banky. Část tohoto zlata byla držena na území Polska až do konce války, kdy se ustupující německá armáda rozhodla odvézt zlato s sebou. Zlato bylo odváženo na pancéřovaných vlacích, které čelily neustálým náletům spojeneckého letectva. Zmíněný vlak měl opustit Wroclav s 23 bednami zlatých cihel v květnu roku 1945 a naposled měl být viděn v Sovích horách poblíž polského města Walbrzych (česky Valbřich) - nedaleko československých hranic. V této oblasti dřívě probíhala těžba uhlí a nachází se zde řada podzemních tunelů, které byly během války využívány němci.

undefined

Obr.1: Tunely pod Sovími horami

Kým byl vlak nalezen?

Vše odstartovala žádost dvou mužů - hledačů pokladů - kteří se před dvěma týdny obrátili na primátora města Walbrzych s informací, že na blíže neurčeném místě v okolí města nelezli v podzemí vlak ze druhé světové války. Muži se zároveň chtěli ujistit, že mají nárok na nálezné ve výši 10 % z hodnoty pokladu, který by se případně ve vlaku nacházel.

undefined

Obr.2: Zlaté cihly uloupené nacisty

Potvrzení nálezu

Podle varšavské redakce deníku The Telegraph jihopolské úřady ve středu 26.8.2015 oficiálně potvrdili nález tzv. "vojenského vlaku" v blíže neurčeném místě v okolí města Walbrzych. Zástupce primátora Zygmunt Nowaczyk na tiskové konferenci uvedl, že v případě, že budou nalezeny cennosti, bude o tom nejprve informovat polské ministerstvo kultury. Celé události je v Polsku přikládán velký význam. Zatímco historička Joanna Lamparska zaujala ve svém rozhovoru pro TVN24 k celé kauza rezervované stanovisko. Právník Jaroslaw Chmielewski v interview pro Rádio Wroclaw přirovnal objev vlaku k nalezení vraku Titaniku.

Michal Rost