16.4.2015 přišly portály cbc.ca, kitco.com a financialpost.com se zprávou, že se v Athénách rozhořel rozsáhlý protest zaměstnanců kanadské težařské společnosti Eldorádo, která v serverním Řecku provozuje zlatý důl Skouries. Přibližně 4000 zaměstnanců a jejich podporovatelů zde prostestuje proti případnému zavření dolu a přerušení těžby. Zaměstnanci, kterých je zhruba 2000, se obávají ztráty zaměstnání, které se na současném řeckém trhu práce hledá velmi těžko.

undefined

Obr. 1: Protestující horníci (zdroj: cbc.ca)

Na počátku celé kauzy byl záměr společnosti Eldorádo rozšířit těžbu v dole Skouries. Eldorádo investovala do dolu od roku 2012 zhruba 450 milionu dolarů a plánovala použít dalších 700 milionu dolarů na otevření dvou nových těžebních míst a postavení nové rafinéria na zpracování zlata. Tento projekt měl být dokončen do roku 2017. Zároveň se Eldorádo podle slov jejího ředitele Paula Wrighta chystala investovat 310 milionu dolarů do rozvoje regionu v okolí dolu.

Situace se zkomplikovala po řeckých parlamentních volbách, kdy se vlády ujala strana Syriza, která na projekt uvalila řadu ekologických a finančních omezení. Podle Wrighta nemělo řecké ministerstvo životního prostředí k těmto krokům žádný důvod ani právo. Řecká vláda následně obvinila společnost Eldorádo z podněcování protestů a nařídila policii, aby uzavřela ulice, ve kterých probíhají demonstrace.

undefined

Obr. 2: Zlatý důl Skouries

Důl Skouries se nachází na poloostrově Chalkidiki a je součastí zdejší skupiny zlatých dolů - Cassandra Mines. Skouries je v této skupině největším dolem a je považován za jedno z největších zlatých nalezišť v Evropě. Zásoby zlata v ložiscích jsou odhadovány na 5,3 milionu uncí (zhruba 165 tun) zlata.

Michal Rost