undefinedBloomberg.com 17.12.2014 publikoval informaci, že největší světový těžař zlata - kanadská firma Barrick Gold Corporation pravděpodobně ukončí těžbu mědi v Zambii v návaznosti na plánované zvýšení daní pro težařské firmy. Změna ve zdanění byla ohlášena zambijským parlamentem, který schválil návrh zdejšího ministra financí Alexandra Chikwandy na zvýšení daně z ceny vytěžených surovin z 6% na 20%. Uvedená změna by měla vejít ve platnost od 1.1.2015. Zambie, která se nachází v jižní části Afriky, je v současnosti druhým největším producentem mědi v Africe (první je Demokratická Republika Kongo) a osmým největším producentem této suroviny na světě, přičemž světový prim v těžbě mědi drží Chile (zdroje: statista.com, commodityhq.com).

O den později 18.12. server Kitco News informoval, že korporace Barrick uzavře svůj měděný důl Lumwana na severozápadě Zambie (poblíž hranice s Kongem). Podle mining.com je Barrick schopen kompletně zastavit težbu do konce prvního čtvrtletí roku 2015. Uzavření Lumwany připraví o místo zhruba 4000 lidí, kteří přímo v dole pracují a bude mít dopad na ekonomiku v okolí dolu. Jim Gowans, vrcholný představitel korporace Barrick, vyjádřil přání, aby zambijský parlament přehodnotil své stanovisko a umožnil tak další pokračování těžby v dole, který podle mining.com představuje zásobu zhruba 3 000 000 tun mědi.

V pátek 19.12. agentura Reuters uvedla, že se do celé situace vložil Mezinárodní měnový fond (MMF), který vyzval Zambii k urychlenému přehodnocení svých daňových opatření. Představitelé MMF uvedli, že je v jejich zájmu především prevence ztráty pracovních míst v Zambii. Server theglobeandmail.com doplnil, že i další těžařské korporace působící v Zambii (Canada’s First Quantum Minerals a Glencore) již pozastavily své investice v této lokalitě. Tentýž server rovněž upozornil na výrazný pokles cen akcií korporace Barrick během druhé poloviny roku 2014.

Michal Rost